eszkoz winyoLassú a gép. Mondják a kollégák. De mi lenne a minimum? Nem fogod elhinni ... a szakértő szerint egy múzeumi lelet ...

 

 

 

Az asztal mellett ül az ügyfél. Vár. Türelmesen. A gép előtt ül az ügyintéző. Vár. Türelmesen. A homokóra időnként mocorog a képernyőn. Ebből sejthető, hogy valamit csinál. Pedig csak a nyomtatás ikonjára kattintottak. 3 perce.

 

Az építésügyi és az építésfelügyeleti hatóságok kijelöléséről és működési feltételeiről szóló 343/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet 5. melléklete írja elő az építésügyi és építésfelügyeleti hatóságok üzemeltetéséhez biztosítot eszközöket. Ez a munkaállomás konfgurációja tekintetében az alábbiakat nevezi meg köztisztviselőnként:

• min. Pentium IV PC (vagy ezzel egyenértékű) + (min. 1 GB RAM és 80 Gb HDD),
• min. 17” színes monitor,
• scanner,
• nyomtató,
• elektronikus jogtár.

Irodai felszerelésként:
• digitális fényképezőgép legalább 5 Mp és 3x optikai zoomos (2 köztisztviselőnként 1 db),
• hatóságonként internet hozzáférés 30 ,
• laptop (hatóságonként minimum 1db),
• (...)
• irodai lézernyomtató (minimum 18 lap/perc) (hatóságonként minimum 1 db).


A kép csak illusztráció. Legalábbis remélem.

 

Kérdeztem az LLTK-t, mint az ÉTDR üzemeltetőjét és fejlesztésért felelős állami céget, hogy mit javasol egy hatóságnak. Tudják, év vége van, költségvetést készítünk, itt az ideje a vezetőktől kérni.

Érdeklődni szeretnék, hogy az ÉTDR jelenleg milyen konfigurációt ajánl a hatósági működéshez. A korábban megnevezett, jogszabályba is foglalt konfiguráció - különösen az XP kivonása óta - nem biztosítja a hatósági munka hatékony folytatását. A jövő évi beruházások tervezésénél ajánlásra lenne szükség: milyen  konfigurációt, milyen szoftverekkel szerezzen be a hatóság ahhoz, hogy a jövőben a hatósági feladatellátását optimálisan biztosíthassa?

Tudják mit válaszolt a Tudás Központja? A jogszabály címét, meg hogy a jogszabály módosításáig az hatályos.

Az alábbi bejelentésével kapcsolatban tájékoztatjuk, hogy az ÉTDR használatához szükséges konfigurációt továbbra is az építésügyi és az építésfelügyeleti hatóságok kijelöléséről és működési feltételeiről szóló 343/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet 5. melléklete tartalmazza a jogszabály módosításáig.

Tehát 2014. novemberében azt javasolta, hogy vegyünk egy Pentium IV-et. Ha még kapunk. Mert hogy a Wikipedia szerint már 2008 óta nem is gyártják.

No, de akkor mégis merre induljunk el?

 

A jellemző munkakörnyezet Windows alapú, s a legtöbb helyen még Windows XP fut (tapasztalatom szerint kb. 10-ből  9-en). Ez komoly biztonsági kockázatot rejt, mióta a fejlesztő Microsoft 2014 tavaszán megszüntete a támogatását és nem szervizeli tovább azt. Tehát alább ezzel már nem számolunk. A következő szóba jöhető operációs rendszer ebben a környezetben (egyéb lehetőséget lásd alább) a Windows 7, melynek terjesztését éppen ezekben a hónapokban kezdik leállítani. Hamarosan már csak a Windows 8 lesz beszerezhető, mely a hardverigényeket is tovább emeli.

(Linuxos környezetel referencia hiányában nem tudunk számolni. Tapasztalatom szerint ugyan egy Ubuntu 14-es munkaállomás a jogszabályi környezetben szépen elfut és működőképes alternatíva, de a jogtár, az iktatást végző szofver, a hivatali nyomtató és a hivatali hálózat lehet olyan windowsos alapú akadályozó tényező, mely alapján rövidtávú megtakarítási szándékkal mégsem azonnali alternatíva.)

A Windows 7 rendszerigénye, mely csak az operációs rendszer igényét takarja:
1 GHz vagy gyorsabb 32 bites (x86) vagy 64 bites (x64) processzor,
• 1 GB RAM (32 bites) vagy 2 GB RAM (64 bites),
• 16 GB (32 bites) vagy 20 GB (64 bites) szabad lemezterület,
• DirectX 9 grafkus eszköz WDDM 1.0 vagy újabb illesztőprogrammal.

Ehhez hozzá kell számolni és figyelembe kell venni, hogy az építésügyi munkaállomáson nagyméretű szkennelt és vektorgrafkus tervlapokat kell – egyidőben többet, akár 5-10 darabot is – dinamikusan mozgatni, nagyítani, miközben egy szövegszerkesztő és a kapcsolatot biztosító JAVA alkalmazás is fut.

Összességében tehát elmondható, hogy a jogszabályi megfogalmazás – windowsos környezetet feltételezve – az asztali PC tekintetében alulméretezett. Első sorban a memória igényét 4 GB-ban határoznám meg, a processzor sebességét pedig 1,5 GHz-ben. A grafkus eszköz pedig legyen minél finomabb és gyorsabb.

 

A jogszabály egyelőre annyit ír, s arra való hivatkozással a hatósági kollégáknak csak olyan gépet adnak, amin egy szövegszerkesztő, egy jogtár, egy levelező és 3 tervlap megnyitása esetén már fagyás közeli állapotba is kerül a gép. Ez ám az igazi időpazarlás: többszáz mérnököt "rendelkezésre állási üzemmódban" foglalkoztatni, határidőkkel csúszni csak azért, mert fejenként egy asztali PC-t nem képes finanszírozni a hatóság. Csak a nagyságrendet számolva: egy ilyen gépen egyetlen hónap alatt intézett ügyek illetéke több, mint egy megfelelő gép ára.

 

Hasonló a témában: