Egy projekt előkészítése, menedzselése folyamán alapvető szükséglet a tervdokumentáció véleményezése, kiértékelése. Melyet ráadásul jellemzően több közreműködő szervezet több szakterülete végez egyidőben, s a véleményeket a végén valakinek egységesíteni, tárgyalásképes állapotra szerkeszteni kell. Az elektronikus dokumentumok véleményezése akkor a leghatékonyabb, ha elektronikusan és magában a dokumentumban történik. Jó hír, hogy a PDF dokumentumokban lehetőségünk van több véleményező több véleményét összegyűjteni, egyesíteni, dokumentálni.

 

Természetesen, mivel szabványos fájlformátumról van szó, minden komolyabb PDF olvasóval el lehet végezni az alábbi műveleteket.

(Köszönet a videóban szereplő tervek tervezőinek. Külön kiemelném a Trenecon szívességét Érd MJV Kerékpáros Hálózati Tervének rendelkezésre bocsátásáért.)

 

A videóban tárgyalt, XFDF fájl - a peremfeltételek fennállása esetén - visszaolvasható Word és AutoCAD szoftverekbe, ezzel a dokumentációt készítő munkája is segíthető a dokumentumok javításában. Bővebben itt olvashat róla.

Fontos, hogy a tervezőtől ehhez megfelelő dokumentumokat kapjunk, ehhez itt írtam össze a szerződés műszaki kritériumait.

A videóban bemutatott szoftver a PDF-Xchange Viewer utódjának szánt PDF-Xchange Editor ingyenes és free verziója, melynek fizetős változatai további, szerkesztési feladatokra is képesek. Ha olyan gépen kellene dolgoznod, amire nincs módod a szoftvert telepíteni, akkor pendrive-ról is futtathatod innen (a letöltés legördülő menüjéből kiválasztva) vagy sok más hasznos szoftverrel együtt innen.