Pár hónapja kérdezett engem egy telefoninterjúban a riporternő. Akkor sajnos lemaradtam a műsorról, ma viszont egy kedves rokon hívott, hogy hallott a Klub Rádióban. Kizárt, mondtam, tudnék róla, ha nyilatkoztam volna. De, de, komolyan, ez tuti én vagyok. Rákerestem a neten, s valóban ... én úgy tudtam, hogy a Gazdasági Rádió riporterének nyilatkozom, de lehet, hogy én értettem félre valamit. Hát ím, a riport ökoházam építéséről, a hatósági értetlenkedésekről és a patópáli ráérünkről, Medgyasszay Péter megállapításaival a passzívházak bevezetéséről és a zebegényi remete kalandjairól.

 

 

 

 


http://vargailles.hu/phocadownload/hang/klubradio-20110108.mp3
A műsor 24 perces, a riportalanyok vissza-visszatérnek.

 

A műsorról így szól az ismertető:

30 db fél órás műsor, sok megszólalóval, és kevés állandó rovattal. A téma mindig az energiahatékonyság, és ezt bontogatjuk további alfejezetekre. Szó lesz egyebek mellett fenntarthatóságról, nap és szélenergiáról, geotermális és biomassza erőművekről, de a lakásfelújításhoz és a közlekedéshez is adunk hasznos tippeket. A mindennapi életünk során felmerülő problémákra is kitérünk, hasznos ötleteket és fontos kérdéseket pedig a műsor fórumára várunk.

Állandó műsorszám a Zebegényi Remete különvéleménye, és kísérleti eredményei: a pályaelhagyó informatikus a meredek hegyoldalon egy kis faházban, csak árammal próbálgatja saját életmódját minnél inkább fenntarthatóvá tenni. Az ő egyszemélyes ökofalujában felmerülő hétköznapi kérdésekre szakértők adják meg a lehetséges válaszokat. Pl. hogyan komposztáljunk, mivel szigeteljünk, és melyik szennyezi kevésbé a környezetet a fatüzelés vagy a villanyradiátor...? A műsorban felsorakoznak még a méregzöldtől a halovány almazöldig minden árnyalat civil képviselői, a tudományos fokozatok birtokosai, vagy épp a lelkes házi barkácsolók.

 


Kapcsolódó: