Jelen jegyzet hatóságok számára fogalmaz meg technikai javaslatot az ügyfélszolgálati és ügyintézői munka során felmerülő iratmásolat-készítési feladat megoldásához. Felhívom a figyelmet, hogy ez a javaslat nem hivatalos ajánlás és nem tartalmaz hivatalos jogértelmezést sem. A mindenkori jogszabályoknak megfelelő működés biztosítása a közigazgatási hatóság feladata, jelen jegyzetre így azok sem, mások sem hivatkozhatnak. Fogadják segítési szándéknak azok, akik még nem foglalkoztak a témával attól, aki sokat foglalkozott már a témával.

 

Jelen cikket 2015.01.07. napján frissítettem a jegyzet javított kiadásával.

Természetesen az a legjobb, ha a hatóságok kész megoldást kapnak. De nem ez történik. Az elektronikus közigazgatás "bevezetéséhez" hatóságaink nem kaptak sem eszközt, sem forrást az eszközök beszerzésére. Ez részint probléma, részint előnyünkre fordíthatjuk a hatósági munkaállomásokon: nem kell egy rossz alkalmazáshoz illeszkednünk (mert valljuk be, a központi alkalmazások sok igényre nem figyelnek), hanem magunk igényeihez illeszkedő megoldásokat állíthatunk csatarendbe. Az általam most bemutatott módszer ingyenes, nyílt forráskódú (sőt, portable, azaz pendrive-on hordozható, azaz telepítést nem feltétlenül igénylő) és kis forrásigényű szoftvereket alkalmaz. Tehát nem kell hozzá pénz, sem különösebb technikai ismeret.

Sokkal nagyobb falat a helyi szabályzatok megalkotása, a helyenként nehezen értelmezhető jogszabályok betartása. Sok sikert hozzá!

Jegyzet

 

Jogértelmezéshez vázlat:

 

 

A jegyzetben is hivatkozott gyakorlati bemutatók

A videók értelmezéséhez a jegyzet elolvasása is szükséges.

 


 

 

(Ebben a videóban elektronikus dokumentumról más formátumú elektronikus másolatokat készítünk,
de az is kiderül, hogy hogyan nyerhetünk ki egy szkennelt dokumentumból másolható szöveget.)

 

A bélyegzők elkészítéséhez sablon és minta

 

Az alkalmazott szoftverek

  • PDF Creator (Figyelni kell telepítéskor, hogy csak ezt telepítse, mást ne! A szoftvernek van frissebb változata is, mint az általam bemutatott.)
  • PDF-XChange Viewer (nem kell a pro, viszont az OCR-hez a magyar nyelvet külön kell telepíteni (portable-hez ennek telepítése macerás))
  • iCopy
  • XnView (ez nem open, csak free)
  • Notepad++
  • A közzétett bélyegzőkép szerkesztéséhez: Libre Office
  • Hordozható (portable) rendszer kialakításához: PortableApps (az iCopy ebben nincs benne, de itt az is megvan)

 

Kapcsolódó:

Érdekel még a téma?

Na, akkor ezt lesd meg:

 

 

Kérdésed, észrevételed van?

Ide írhatja: