Parkvárost két egységnek tartom. A Bem tértől északra fekvő (Felső-)Parkváros meghatározó, ám mégis más fejlődési jegyeket visel, mint a tőle délre elterülő Alsó -Parkváros. E területt?l keletre található völgyes rész (Diósd határában egészen Ligetig) egy külön településrész.

Vegyes érzelmekkel tértem haza a "Postástelep - Alsó Parkváros Településrészi Önkormányzat" (TRÖK) alakuló ülésről. Az volt az érzésem, hogy egy pártrendezvény és egy lakossági fórum fura keresztezése az ülés. Már az első (alakuló ülést megelőző) megbeszélésen is kételyeimet fejeztem ki, hogy ez a társítás megfelelő-e. Alsó-Parkváros egy szeletét kihasítva környezetéből összeházasítani Postásteleppel? Nem lehetetlen, de mi adná a közös célt? Mi lenne az a helyi dominancia, az a helyi érdekérvényesítő szándék, ügy, bármi, ami a településrészi önkormányzat lelkét adná?

A 13. vk jószerével a Bem térhez tartozik. Akik egy adott települési alközponthoz kötik életvitelüket, azok nagy valószínűséggel többé-kevésbé egy településrészhez tartoznak. Én azokkal vallom magam településrészi polgártársnak, akivel egy postára, egy orvosi rendelőbe járok, azonos a védőnőnk, a papunk, ugyanazokhoz a helyi kiskereskedőkhöz járunk, ugyanabba a kocsmába... stb. Velük nagyobb eséllyel lehet közös érdekem. Ideológiától mentes, konszenzusos érdekem. Anno már azt is sérelmeztem, hogy miért hagyták ki a környéket a Parkvárosi TRÖK-ból Csőzik Lászlóék. Mert ott lenne a helye. Ha csak nem alakul egy Alsó-Parkvárosi TRÖK is. Most itt lett volna a lehetőség. Az kétségtelen, hogy a határvonalak nem egyeznének a választókerületek határaival. De mi a fontosabb? Egy működő helyi közösség önrendelkezése, vagy íróasztalnál húzott, népességnyilvántartási, azaz statisztikai szempontok alapján meghúzott vonalak rögzítése és területek kiosztása?

A TRÖK eszköz és lehetőség arra, hogy több ember kapcsolódjon be a város közügyeinek megtárgyalásába, a döntéselőkészítésbe. Ha valami, akkor ez az a forma, ami pártpolitikamentességért kiált. Mégis másként történt minálunk. Miskolczi Katalin, a 13. vk. MSZP-s képviselője szimpatizánsaival egy másik területi lebontásban egy másik TRÖK létrehozására tettek kezdeményezést Dombosvárosi TRÖK néven. Ott voltam mindkét alakuló ülésen, mindkettőn képviselőnek jelöltek, úgy hogy van összehasonlítási alapom. (A dombosvárosiak az ülést talán konstruktívabban fogták fel. A megválasztott képviselők egymásnak bemutatkoztak, rögtön megbeszélést tartottak, javaslatokat tettek és feladataikat meghatározták.)

A Közgyűlés elé aztán két kérelem került, s nem volt kétséges, hogy Donkó Ignác, a 12. vk. FIDESZ-KDNP-MDF-es képviselője által vezetett, két választókerületre kiterjedő TRÖK-a kap zöld utat a működéshez.