A városnak és a gyerekeknek több kisebb intézményre lenne szüksége. Általános várospedagógiai elvárás, hogy a kisgyerekek abban a korban, amikor szocializálódnak és elkezdenek kötődni az őket körülvevő tágabb környezethez, akkor a lehető legtöbbet lehessen emberi léptékben, azaz sétálva közlekedni. Ez tipikusan az óvodába, játszótérre, boltba járást jelenti. Berögzülnek útvonalak, elindul a kötődés, az "én környékem" tudat, illetve megfigyeli a természet és az épített környezet változásait ... S ehhez az kell, hogy 5-10-15 perc gyalogútra legyen mindenkitől egy-egy óvoda. Egy kertvárosban (azaz ritka népsűrűség mellett) ez azt jelenti, hogy viszonylag sűrűn és kis létszámú intézményekkel potyogtatják tele a várost.

Ezzel szembe megy a Bem téri, egyébként sem kicsi óvoda bővítése, mely arra hivatott, hogy lefedje egész Alsó- és Felső-Parkvárost, Dombosvárost és Fenyvest. Hozzá kell tenni, hogy az üzemeltető gazdasági szempontjai a megaintézmények felé tereli a teljes intézményrendszert. Csak hát a nagy intézményeket már 95%-ban autóval vagy tömegközlekedéssel lehet csak megközelíteni, akkor az előbb említett elv oda, s parkolót, utakat kéne építeni, sokkal jobb járatokat üzemeltetni. Ami, ha rendesen csinálják, akkor bőven elviszi az összevonások okozta nyereséget. Ha nem rendesen csinálják (nincs parkoló, nem jár a busz vagy nem oda), akkor a lakosságnak kell hozzátenni (plusz benzin, plusz lengéscsillapítók, plusz idegek ...)

A Bem tér ráadásul egyébként sem jó hely. Onnan a mostani óvodát (de talán még az iskolát is) el kéne költöztetni. Az első 7 éve az embernek alapvetően meghatározó - a lurkó későbbi, felnőttkori egészségi állapotának szempontjából is. Érdnek - a közhiedelemmel ellentétben, a sok poros útnak hála - nincs jó levegője. De ami a Bem téren már most is van, az bőséggel kimeríti az "egészségre ártalmas" kategóriát. Magyarország egyik legnagyobb forgalmú autópályája van az óvodától egy karnyújtásnyira, ráadásul szélirányba. És akkor még most épül oda egy új (nem is új, eddig nem is volt :) ) városközpont bevásárlókomplexummal, ügyfélszolgálattal, ami ugye további autóforgalmat generál.

2 gyerekem már kinőtt az óvodáskorból, nekik nem adatott meg, hogy érdi óvodások legyenek. Helyhiány miatt nem vették fel őket. Sajnos náluk a településpedagógia és a -szociológia nem érhetett el semmilyen eredményt (még a boltba is életveszélyes gyalog kimenni, mert járda sincsen). De ha a 3.-nak lesz is már helye, oda akkor sem viszem. Elnézést kérek minden bemtéris szülőtől (nem akarom őket bántani), de én sokkal nagyobb felelőséggel vagyok a gyerekem felé, mint sem oda mennénk.

Tudom, hogy a műszaki bizottságon is mérlegelték az alternatívákat. Sajnos pénzhiányra hivatkozva (és sejtésem szerint a választások közelsége miatt) döntöttek a gyorsabb és olcsóbb megoldás mellett: bővítenek. Mindez persze nem jelenik meg, nem is jelenhet meg a hivatásos sajtóban. Nem illik bele a hurráoptimizmusba, meg "túl szakmai" kérdés, az olvasóik úgysem értenék. Mondják ők. Helyette van bulvár hír Amerikából meg unosúntalan az a pár fejlesztés, ami nélkül nincs lapszám ma Érden.

Mindezt csak azért írom le a ide a blogomba is, mert folytatódik a jól megszokott "párbeszéd". Az önkormányzat nem hivatalos fideszes lapjában, az Érdi Lap véleményeinket rendre nem közli, eseményeinkről rendre nem tudósít, azonban gátlástalanul minősítget, megszólalásainkat ferdíti. Meg kell tehát állapítani, hogy a szakmai párbeszéd ebben a ciklusban is hiányzik.