ÉTDR tervezőknek - vargailles

 • Az építésügyi hatóságokról vallanak építészek és ügyfelek

  Tervezők, építtetők sok történetet mesélnek arról, hogy milyen horror eseteik voltak a hatóságokkal. Az ő hangjuk aztán időnként megalapoz egy-egy újabb reformrohamot, mely általában tovább ront az ügyintézés minőségén. De mi lehet az igazság? Mi történik valójában a hatóságoknál? Ezt szeretnénk kideríteni összevethető adatokkal. A hatósági kollégák már válaszoltak, most az ügyfeleket kérdezzük.

 • PDF alapú tervlap vizsgálata

  A videó ezúttal nem az ÉTDR online felületét mutatja be, hanem a már megnyitott PDF alapú tervlap vizsgálatának lehetőségét a saját gépre telepített PDF olvasó alkalmazás segítségével. Gyakran elhangzó felvetés ugyanis az, hogy a nagyalakú tervlapok monitoron nem (vagy nehezen) értelmezhetőek. Tapasztalataim szerint azonban kevéssé ismert a PDF olvasók "Pásztázás és nagyítás" funkciója. Ezt igyekszem e pár percben röviden ismertetni két alkalmazásban is.

 • Dokumentumok rendezése az ÉTDR-ben

  Az alábbi kis filmmel próbát teszek. Az ÉTDR használatával kapcsolatosan felmerülő problémákra és kérdésekre szóban, írásban időnként nehéz segítséget, választ adni. Talán legjobb példa erre a dokumentumok kezelése, döntéshez történő csatolása. Gondoltam készítek egy kis bemutatófilmet, egy ún. ÉTDR Tutorialt. Hátha így emészthetőbb. Mivel próbáról van szó, kifejezetten kérem a kollégákat, hogy ne sajnálják a kommenteket a videó alatt. Várom a visszajelzéseket arról, hogy készítsek-e még hasonlókat, milyen témában, mi nem érthető, mit emeljek ki jobban.

 • PDF/A készítéséhez PDF Creator profil

  Hogyan készítsünk PDF/A fájlt úgy, hogy azt az ÉTDR is elfogadja, s ne legyen probléma záradékoláskor?

 • E-ügyintézés az építésügyben - Ügyfelek az ÉTDR-ben

  Jelen jegyzet nem hivatalos kiadmányként a hivatalos ÉTDR ismertetők értelmezését és magának az ÉTDR használatának elsajátítását igyekszik segíteni azzal, hogy elméleti és szofverhasználati elemeket kever egy eljárás cselekményi sorrendjét követve. Nem cél, hogy a jegyzet teljes körű legyen, így a felhasználói kézikönyvben már kidolgozot cse­lekményeket itt csak meghivatkozzuk. Az engedélyezési eljáráshoz készülő dokumentáció kezeléséhez és az ÉTDR hasz­nálatához a jegyzet végén található irodalomjegyzék tanulmányozását is javasoljuk. Jelen jegyzet nem ad teljes körű felvilágosítást a jogszabályi hátérről sem és nem vállal­kozik a változó jogszabályok tükrében napi frissítésben tartani az it közzétet informá­ciókat. Az itt megfogalmazottak nem minősülnek jogértelmezésnek, állásfoglalásnak, erre hivatkozni eljárásban nem lehet. Mégis úgy gondolom, hogy sokat segíthet kollégáknak és ügyfeleknek egyaránt. Hát fogadják szeretettel.

   

 • A fejekben dől el, hogy megbírkózik-e a szakma a kihívásokkal

  A Műszaki Ellenőr magazin készített velem interjút 2013 márciusi számában az ÉTDR kapcsán. Meglepő módon inkább profilozó, mint szakmai interjú lett. Ím közre adom.