A Civil Esték februári eseménye ezúttal egy igen érdekes kezdeményezésnek ad otthont. Hogyan lehet pénz nélkül termékekhez, szolgáltatásokhoz hozzájutni úgy, hogy közben az eladó és a vevő kölcsönösen segít is egymásnak? A világ számos pontján keresik e kérdésre a választ, s sokan állítják: megtalálták. Csere-bere börzék, kaláka körök és szívességbankok ezrei hirdetik a lokális társadalom válaszát a globális kihívásokra.

 

 


Az emberek többsége időnként különféle szívességeket tesz ismerőseinek, amelyet esetleg később más formában visszakaphat. Vidéki faluközösségekben még ma is létezik a kaláka, amelyben szomszédok, rokonok, barátok összeállnak, hogy segítsenek valakinek szőlőt leszüretelni, kukoricát törni vagy akár házát felépíteni, remélve hogy a megsegített majd viszonozza, ha majd hasonlóra lesz szüksége. A hagyományos kaláka hátránya viszont, hogy többnyire egyféle szolgáltatásra korlátozódik, és kevesen vesznek benne részt.

A közvetlen árucsere pedig többnyire azért nem igazán működik, mert lehet, hogy Béla krumplit tudna felajánlani Évának a hajvágásért, de esetleg neki inkább tojásra volna szüksége. Ha viszont a cserébe bevonunk még néhány embert, akkor kiderül, hogy Dezső tud Évának tojást adni Zsuzsa elfogadja Bélától a krumplit, és megtanítja Dezsőt gitározni.

A LETS rendszer, a kaláka kör is hasonlóan működik. A kétoldalú cserét kibővítjük, cserekört, hálózatot hozunk létre. A LETS rövidítés sokféle jelentéssel bír. Eredetileg Local Employement and Trading System (helyi foglalkoztatási és kereskedelmi rendszer), de használják Local Energy Transfer System, és méginkább Local Exchange Trading Scheme (helyi cserekereskedelmi rendszer) jelentéssel. De a lényeg nem is az elnevezés, hanem a módszer.

E havi esténken egy működő kalákakör és egy működő érdi szívességbank példáján keresztül mutatjuk be
a „jó illatú pénzt”, azaz azt a fizetőeszközt, mely nem inflálódik, melyért nem indítanak háborúkat, nincs kamata, a helyi társadalmat építi és szinte korlátlanul rendelkezésünkre áll: a szívességet. Amennyiben a beszélgetés felkelti érdeklődését, úgy utána a felkért előadók által képviselt csoportok keres-kínál listáiból választhat, vagy hozzá is adhat.

A Civil Estéknek minden hónap második szerdáján az Érdligeti Közösségi Ház ad otthont (a Fürdő utca elején). Várjuk Önt, barátait, családtagjait és munkatársait is 2008. február 13-án, szerdán este 19:00 órától.A témában további elmélyülésre ad jó kiinduló pontot a szivessegbank.lap.hu oldal.

 

Kapcsolódó:


Az előadás után jelent meg a Védegylet gondozásában:
Közösségi Önsegítő Rendszerek

 

(PDF)