Az elmúlt időszakban kialakult a kerékpárutak építésének finanszírozási rendszere. A kerékpárutak tervezésére 50%-os, építésére 20%-os önrésszel lehet pályázni két területen: turisztikai és biztonságtechnikai célok meg-valósulására.

A Budaörsi Kistérség több projektben is sikerrel pályázott. A XXII. kerület – Érd – Százhalombatta útvonal az európai EUROVELO 6 út része lesz egyszer. A kerékpáros turizmus elősegítését célzó projekt már építésre nyert pályázati pénzeket. No persze a projekt közel sem tart ott, hogy Döcsakovszky Béla volt polgármester a választási kampány hevében elkövetett alapkőletétele indokolt lett volna. A kerékpározás pártok felett állását mutatja, hogy most sem épülnek gyorsabban a drótszamarak útjai. Az építésre szánt önrészt az új városvezetés sem tudja (kívánja?) állni. A közbeszerzési eljárás ugyan lezajlott, de ha Százhalombatta (átmenetileg) nem fedezi a költségeket, a megnyert pénz most elúszna.

Másik irányban, a XXII. kerületben az épülő 6-os, M6-os kapcsán csatlakozási/kiérkezési problémák merültek fel, melynek egyeztetése jelenleg is zajlik. Az már biztosnak látszik, hogy az út a gáton érkezik majd Ófaluba.

A közlekedésbiztonsági kerékpárutak tervezésére is nyert pénzt a kistérség. A Budaörs – Törökbálint – Diósd – Érd – Tárnok – Sóskút településeket érintő hálózat érdi szakaszaira azonban megint csak nem tud (nem kíván?) áldozni városunk. A költségvetési szinten kis összegnek mondható 4 millió Ft a 2007-es költségvetésben és prioritási sorrendjében nincsen benne. Az ÉKA februári tárgyalásán nem is kívántak érdemben az üggyel foglalkozni (kivéve civilek és az SZDSZ). Holott a költségvetés tartalmaz párszázmilliót úthálózat-fejlesztésre és karbantartásra.

A kialakult helyzetben a kistérség a koordinációs igazgatósággal az érdi szakaszok más szakaszokra történő becseréléséről tárgyal. Ami azt jelenti, hogy egyelőre még csak nem is terveznek a településen lakók kerékpározását segítő kerékpárutakat.

Az eset kapcsán persze kérdés, hogy Érd miként gondolja megvalósítani azt a sokat hirdetett célt, miszerint minél több pályázati pénzt hozzunk a városba, ha egyszer a már megnyert pályázatok önrészét sem álljuk.

Az Eurovelo folytatását tervezik a szomszédos Ercsiben is: a tervezésre megnyert pénzből Százhalombattáról déli irányba továbbhaladó szakaszt készítik elő. Az érdi polgároknak így lesz lehetőségük könnyed kerékpározással elérni a Duna magaspartján álló, páratlan kilátást nyújtó Eötvös-kápolnát, illetve azon túl kompon keresztül Ráckevét – feltéve, ha az érdi szakaszok is elkészülnek.