Kedves jó barátom hívta fel a figyelmemet az Országos Vízügyi Főigazgatóság beszámolójára, mely - első olvasatra unalmas, de egyáltalán nem - szerint a Víz és Környezetvédelmi Klaszter elnöke megállapodást írt alá a Bildungs-und Demonstrationszentrum für dezentrale Abwasserbehandlung elnökével.

A beszámoló többek között azt írja, hogy az "elmúlt években a szakterületért felelős minisztérium(ok) is jelentős erőfeszítéseket tett azért, hogy az állami kötelezettség alá nem tartozó települések is kapjanak valamilyen támogatást a szennyvízkezelési problémájuk orvoslására. (...) A Klaszter véleménye szerint ezek a(z egyedi, házi - a szerk.) berendezések azonban nem csak az egyedi igények, hanem a gazdaságosan nem csatornázható településrészek közművesítését is szolgálhatják. A nagyobb, valamint a kisebb települések megfelelő szennyvízkezelési megoldásának kiválasztásához minden esetben részletes gazdaságossági, hatékonysági vizsgálatok szükségesek, melynek keretében figyelembe kell venni a beruházási, a későbbi üzemeltetési és fenntartási költségeket, illetve a lakosság díjfizető-képességét is. (...) A véleményünk szerint a csatornával gazdaságosan el nem látható, ritkán lakott településrészek ellátására az egyedi szennyvízkezelő berendezések adnak gazdaságos megoldást. Úgy látjuk, hogy ma Magyarországon az önkormányzatok, a lakosság, de még a vízügyi szakemberek is elsősorban a hagyományos csatornázást és szennyvíztisztító telepi tisztítást preferálják, pedig a magyar települési szerkezet lehetővé, sőt szükségessé tenné az egyedi szennyvízkezelés eszközeinek alkalmazását is."

Nézzük csak, milyen gazdaságossági számítást ad a cikk mellé a Főigazgatóság:

És miért nem lepődök meg ezen?

"A beruházás gazdaságfejlesztő, élénkítő, munkahely-teremtő hatással is rendelkezik, a fejlesztésre váró projekt megvalósulása és karbantartása Magyarországon 3.000-3.500 fő állandó alkalmazását jelentheti." Csak akkor nem lennének olyan gigaprojektek, mint most az érdi csatornázás, aminek indokolatlan dicsfényében kampányolhatnak vezetőink.

És akkor most megint megkérdezem: Érd MJV Helyi Építési Szabályzata, miért tiltja ezen berendezések telepítését? Fájna ez a rezsicsökkentés? Mindenkit köteleznek a drága csatornára, miközben olcsóbban is megoldhattam volna? És ezt már a legmagasabb vízügyi szinten is elismerik?

Kapcsolódó:

(Saját ökoházamnál a szennyvíztisztító telepítésének engedélyezését 2007.02.19. napján adtuk be. Az I. fokú döntés 2007.05.31. napján született meg (hatósági eljárás nettó ideje: 100 nap), fellebbezésemre 2007.08.24. napján született az I. fok döntését megsemmisítő határozat, mely alapján 2007.10.17. napján az új eljárást el kellett volna indítani, ehelyett 2007.11.12. napján tették csak át a másik irodára, ahol az új eljárást mellőzve kiadtak egy határozatot 2007.12.03. napján nem arra a munkára, amit kértem. Mondanom sem kell, hogy nem kaptam engedélyt. Tudatlanság, hozzá nem értés, gáncsoskodás?)