Jelen posztban közzéteszem a kormányablakos képzésekhez használt oktatási segédanyagokat. Az anyagok az Építésügyi Szolgáltatási Pont és a hatósági ügyfélszolgálat munkatársainak éppen olyan hasznos, hiszen a munka 99%-ban azonos.

 

 

 

Az oktatás előtt érdemes elolvasni

Az alábbi jegyzet az ÉTDR működésének elvi alapjait ismerteti. Ajánlható mindenkinek, aki ismerkedik a rendszerrel: ügyfeleknek, hatósági munkatársaknak, ügyfélszolgálatosoknak. A jegyzet PDF formátumú!

 

Ahhoz, hogy egy olyan elektronikus rendszer felhasználói legyünk, melyben különböző jogosultsági szintek vannak, s lehetőségeinket alapvetően az határozza meg, hogy milyen jogosultságaim vannak, ahhoz a felhasználókat azonosítani szükséges. Így tehát az aktív tevékenység (közreműködés) az ÉTDR-ben is kizárólag regisztrált és bejelentkezett felhasználók által végezhető. A jegyzet PDF formátumú!

 

Az oktatás után érdemes tanulmányozni

Az ÉTDR ügyfélszolgálati oldalának bemutatására készült és 2014 első félévében a kormányablakos kollégák oktatásán vetített prezentáció. A prezentáció ODP formátumú! (Lejátszásához ingyenes szoftver itt)

 

Az ügyfelek egy jelentős része még sokáig igényelni fogja, hogy személyesen adhassa le beadványait, ezért szükség van – a hatósági munkatárs jogosultságaitól markánsan megkülönböztetett – ügyfélszolgálati felületre is. Az itt munkát végző kollégák ugyan hatósági (zöld) oldalon dolgoznak, az egyes ügyekben jogosítványaik mégis az ügyféli (kék) oldalra hasonlítanak (azzal csaknem megegyeznek). Ez természetes, hiszen a feladatuk éppen ez: az ügyfél nevében elvégezni az ügyféli cselekményeket. Nekik szól e tankönyv.

 

Jelen jegyzet hatóságok számára fogalmaz meg technikai javaslatot az ügyfélszolgálati munka során felmerülő iratmásolat-készítési feladat megoldásához. Felhívom a figyelmet, hogy ez a javaslat nem hivatalos ajánlás és nem tartalmaz hivatalos jogértelmezést sem. A mindenkori jogszabályoknak megfelelő működés biztosítása a közigazgatási hatóság feladata, jelen jegyzetre így azok sem, mások sem hivatkozhatnak.

 

 

Kérdéseit, észrevételeit alább teheti fel: